najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

ZSO će biti formirana

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da su problemi sa opozicijom u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština prevaziđeni i da će ona biti uspostavljena, ali na, kako je rekao, osnovu sporazuma, koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja.

Obraćajući se prisutnima na seminaru „Rose-Roth“ Parlamentarne skupštine NATO u Prištini, Mustafa je rekao da je rešavanje pitanja formiranja ZSO i ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom usporila opozicija ometanjem rada kosovske supštine i nesilnim protestima.

Seminar „Rose-Roth“ Parlamentarne skupštine NATO počeo je u subotu, 22. oktobra i na njemu 21 država članica tog vojnog saveza i njegovih partnera razgovara o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom i ulogom NATO-a u regionu.

„Ali mogu da kažem da smo uspeli da prevaziđemo ove akte nasilja, Zajednica srpskih opština sa srpskom većinom će biti uspostavljena i ona će biti uspostavljena na osnovu sporazuma, koji je postignut kao prvi sporazum i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da Asocijacija (ZSO) nema izvršna ovlašćenja i neće biti treća snaga“, rekao je Mustafa, objavljeno je na sajtu kosovske vlade.

Mustafa tvrdi i da Kosovo ima „dobre odnose sa susedima“.

„Srbija sada radi u dijalogu za normalizaciju odnosa“, naveo je Mustafa i podsetio da su do sada održana tri sastanka zemalja Zapadnog Balkana na kojima su učestvovali i predstavnici kosovske vlasti, a koji su se odnosili uglavnom na infrastrukturne projekte.

Potvrdio je i dobru trgovinsku i ekonomsku saradnju sa zemjama regiona, te naveo da su Beogradu i Priština „postigli neke dogovore čija realizacija je u kašnjenju“.

Mustafa je rekao i da je prioritet Prištine da radi na sprovođenju tih sporazuma postignutih sa Beogradom, te da, kako je rekao, treba videti šta će biti prioritet s obzirom na to da „znamo situaciju da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike