U trendu

Zvaničnik NATO-a: Stabilnost Balkana doprinosi sigurnosti Evrope

Zapadni Balkan je od strateškog značaja za NATO, zbog čega će Severnoatlantski savez zadržati svoje prisustvo i angažman u tom regionu, izjavio je zamenik pomoćnika generalnog sekratara NATO-a za operacije Džon Manza.

„Stabilnost i sigurnost u ovom regionu doprinose stabilnosti i sigurnosti širom Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, svoj fokus i angažman na Zapadnom Balkanu i podržati evroatlantske aspiracije zemalja u regionu“, rekao je Manza, a saopštio je Kfor.

Manza je rekao da se proces normalizacije odnosa Prištine i Beograda nastavlja i da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

„Danas, KFOR s trenutnom snagom od 4.200 vojnika, saveznici i partneri smatraju kao ključni garant stabilnosti ne samo za Kosovo, već i za čitav region Zapadnog Balkana“, rekao je zvaničnik NATO-a.

Manza je rekao da je Severnoatlantski savet u decembru 2016. odobrio veću interakciju s Kosovom što prevazilazi trenutni operativni angažman NATO-a.

„Aktivnosti u okviru ove poboljšane interakcije obuhvatiće moguće praktične vežbe uz učešće Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i razmene o dobrom upravljanju, sajber odbrani i javnoj diplomatiji“, kazao je Manza.

On je ocenio da će pristupanje Crne Gore NATO-u pomoći u konsolidaciji stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, dodajući da je „stabilan Balkan u interesu svih“.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije posetio je u ponedeljak Prištinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike