U trendu

Zvaničnik Pentagona izrazio saučešće zbog pogibije službenika

Zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Majkl Karpenter izrazio je saučešće srpskom premijeru Aleksandru Vučiću zbog pogibije službenika ambasade Srbije u Libiji, saopšteno je danas.

U saopštenju Vlade Srbije, navodi se da se Vučić danas sastao sa Karpenterom i da su se sagovornici saglasili da je i Srbiji i SAD zajednički cilj da se kroz istragu i razmenu informacija ustanovi puna istina o pogibiji Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

Sladjana Stanković i Jovica Stepić poginuli su krajem februara u Libiji, gde su više meseci bili u zatočeništvu ekstremnih islamista.

Vlada Srbije, na osnovu informacija iz Libije i obdukcionih nalaza, tvrdi da su poginuli u napadu američke avijacije na kamp terorista, gde su bili držani, dok američka strana tvrdi da nema dokaza da je njihova smrt posledica napada aviona SAD.

Karpenter je preneo pozdrave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena premijeru Vučiću i narodu Srbije i istakao da Amerika vidi Srbiju kao strateškog partnera i kao ključni faktor stabilnosti na Balkanu.

On je ponovio podršku Amerike evropskom putu Srbije.

Dvojica sagovornika su konstatovala da Srbija i SAD imaju dobru bilateralnu vojnu saradnju, kao i saradnju u oblasti bezbednosne politike, koja se ogleda i u podršci Srbije medjunarodnoj borbi protiv terorizma i drugih oblika ekstremizma i verskog fanatizma.

„Vučić je naglasio da Srbija ostaje dosledna poziciji vojne neutralnosti, ali da je zadovoljna jačanjem političkog dijaloga i praktične saradnje sa vojskom SAD-a i posebno je zahvalio na ulozi KFOR-a u obezbedjivanju sigurnosti i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se.

Sagovornici su, takodje, razmenili mišljenja o migrantskoj krizi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.