U trendu

300 protiv Trampa: Da li će „pasti“ Bela kuća?

Više od 300 američkih medijskih organizacija pokrenulo je danas kampanju za slobodu štampe, kao odgovor na napade predsednika SAD Donalda Trampa na novinare.

„Boston gloub“ je uputio poziv prošle nedelje na svenacionalnu kritiku predsednikovog „prljavog rata“ protiv medija, koristeći haštag „Ničiji neprijatelj“ (#EnemyOfNone).

Tramp je više puta kritikovao medijske navode kao „lažne vesti“ i napadao novinare kao „neprijatelje građana“, podseća Bi-Bi-Si.

U svom uvodniku pod nazivom „Novinari nisu neprijatelji“, „Boston gloub“ je naveo da je sloboda štampe suština američkog principa više od 200 godina. U tekstu se govori o „opasnostima napada administracije na medije“ i pozivaju druge medije da učine isto, prenosi Tanjug.

Vodeći američki dnevnici i manje lokalne novine obećale su da će slediti taj poziv, kao i strani mediji poput britanskog lista „Gardijan“.

„Tramp je prvi predsednik koji izgleda da vodi smišljenu i konzistentnu politiku podrivanja, delegitimnosti, pa čak i ugrožavanja rada medija“, napisao je londonski list u svom uvodniku.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.