U trendu

AAFP: Posle Makrona, Trampu danas dolazi Angela Merkel, s manje glamura

Tri dana posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Vašgintonu, predsednik SAD Donald Tramp danas će s „daleko manje glamura i pompe“ dočekati nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Jedina sličnost s Makronovom posetom biće nesuglasice o iranskom nuklearnom programu i carinskim taksama.

Kontrast izmedju dve posete je veliki. Nemačka kancelarka će imati radni ručak s Trampom i konferenciju za novinare, sve to bez crvenog tepiha, počasne paljbe i svečane večere s kolačima od nektarina s medom iz proizvodnje Bele kuće, ocenila je agencija Frans pres.

Nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ objavio je karikaturu promene dekoracije za posetu kancelarke: na stolu za Merkel je list papira – jelovnik na kojem piše: „Podgrejani ostaci gala večere pripredjene divnom Emanuelom Makronu“.

List dodaje da niko ne može da zamisli da „Muti“ (mama) – kako Nemci zovu kancelarku, grli Trampa, tapše ga po ramenu i daje mu znake simpatije kao što je to radio Makron tokom posete „prijatelju Trampu“.

Jedina sličnost s Makronovom posetom biće pokušaj Angele Merkea ubedi Trampa da ne odustane od medjunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom što je planirao za polovinu maja, i da Evropsku uniju izuzme od carinske takse na čelik i aluminijum.

Izvori bliski nemačkoj vlasti juče su naveli da Nemačka očekuje da će američki predsednik uvesti carinske takse na čelik i aluminijum 1. maja i da neće obnoviti sadašnje privremeno izuzimanje EU od te mere.

Trampov savetnik Lari Kadlou izjavio je da će izuzeće biti obnovljeno jedino ako SAD dobiju odredjene ustupke, posebno za automobilsku industriju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike