U trendu

Abas: Izrael izbegava obavezu da okonča okupaciju

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku da Izrael izbegava odgovornost da okonča okupaciju teritorije Palestine.

„Dok mi pozivamo na okončanje okupacije, Izrael huška i pravi se kao da nema palestinskog partnera za mir“, rekao je Abas, objasnivši da UN snose pravnu, političku, moralnu i humanitarnu obavezu da okončaju okupaciju Izraela i dodavši da ta zemlja zna da okupacija podstiče nasilje.

On je ocenio da bi „isušivanje močvare“ izraelske okupacije uveliko uticalo na borbu protiv terorizma jer bi lišilo terorističke grupe ratnog pokliča.

„Pozvali smo izraelskog premijera da sedne s nama da pregovora. On je odbio ponudu“, rekao je Abas, upozorivši da „izraelske politike podstiču verski animozitet i mogu dovesti do nasilnog verskog sukoba“.

Palestinski predsednik je takodje rekao da je Jerusalim okupirani grad i da su odluke Izraela u njemu nevažeće i nelegalne, kao i da Palestinci ne mogu „da dozvole da se izraelska okupacija nastavi bez cene“.

Ujedno je naglasio da Palestinci nemaju problema s judaizmom kao religijom, već sa okupacijom, upitavši da li svet može da prihvati režim aparthejda u 21. veku. Apelovao je i da zemlje koje još nisu priznale Palestinu to učine, rekavši da Izrael nema granice i upitavši kako se može priznavati država bez granica.

Abas se ranije danas sastao s predsednikom SAD Donaldom Trampom koji mu je rekao da je izraelsko-palestinski mirovni sporazum možda jedan od najtežih, ali da će se postizanju posvetiti svim srcem i dušom.

Abas je za govornicom Generalne skupštine obećao da će Palestinci dati šansu Trampovom naporima. U slučaju da Izrael uništi mogućnost rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države, palestinski lider je najavio da će tražiti puna, ista prava za sve stanovnike istorijske Palestine, kako je rekao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.