U trendu

Abas osnovao ustavni sud, ojačao svoju vlast

Palestinski predsednik Mahmud Abas osnovao je ustavni sud, što će mu omogućiti da koncentriše više moći u svojim rukama i da potisne u stranu islamistički Hamas u slučaju borbe za naslednika, kako navode analitičari.

Telo od devet članova formirano je u tišini predsedničkim dekretom od 3. aprila i biće inaugurisano na ceremoniji u ponedeljak, kada deveti član položi zakletvu, prenose izraelski mediji izveštaj Rojtersa.

Kritičari navode da su u sudu sudije iz Abasove sekularne partije Fatah i da postoji rizik da se prodube palestinske političke podele.

Fatah ističe da je Abasovo pravo da osnuje sud koji je, kako tvrdi, nezavisan od 81-godišnjeg predsednika.

„Primarni zadatak ustavnog suda je da nadgleda zakone. Po zakonu potpuno je nezavisno telo i mi imamo u njega puno poverenje“, izjavio je Osama al-Kvasmi, portparol Fataha na Zapadnoj obali.

Abas je odlučio da osnuje sud u vreme produbljenja jaza izmedju Fataha i Hamasa dok se postavljaju pitanja šta će se desiti kada on sidje s vlasti ili ako umre na funkciji bez naslednika.

Abas je nasledio dugodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata posle njegove smrti 2004. godine, a za predsednika na četiri godine izabran je 2005. Posle toga izbora nije bilo i on nastavlja da vlada dekretima.

Parlament se nije sastao od 2007. godine, a predsednik parlamenta, koji je član Hamasa, bi po teoriji trebalo da privremeno da bude palestinski predsednik u slučaju da Abas umre dok je na fukciji, iako Fatah osporava da je to po ustavu.

I mada Abas ima ovlašćenje da osnuje sud, pa makar i 14 godina nakon što su Palestinci zacrtali osnovni zakon, neki analitičari kažu da je to način da se izigra opozicija u kritično vreme.

„To je flagrantno otimanje vlasti u vreme kada zna da to može da učini“, rekao je Grant Ramli iz Fondacije za odbranu demokratije u Vašingtonu britanskoj agenciji. On je ocenio da je s Abasove tačke gledišta to način da se suprotstavi svojim rivalima u Hamasu i osigura da Fatah rukovodi Palestinskom upravom kada njega ne bude, rekao je Ramli.

Palestinski komentatori takodje vide sud kao sredstvo da se ojača vlast predsednika i marginalizuje Hamas.

Svih devet članova suda su ili članovi Fataha ili ih Hamas i drugi smatraju povezanim s Fatahom. Palestinski analitičar Hani al-Masri rekao je da to izgleda kao da „konfiskujete sve i stavljate sve institucije u vaše ruke“.

Hamas koji je pobedio na palestinskim izborima 2006. i sledeće godine silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih rivalskom Fatahu smatrao se potisnutim tokom polaganja zakletve.

Dva člana suda su iz Gaze, a Fatah kaže da im je Hamas zabranio da napuste tu teritoriju za ceremoniju na Zapadnoj obali 5. aprila.

Umesto toga oni su položili zakletvu putem video linka u nedelju. Portparol Hamasa Sami Abu-Zuhri izjavio je da je to stranački sud, upozorivši da daje Abasu sposobnost da zaobidje parlament ako se sadašnji uopšte ikada ponovo sastane ili ako se novi na kraju izabare.

Abasov pravni savetnik Hasan al-Avri rekao je da je sud potreban jer je pravni status parlamenta pod znakom pitanja, pošto nije bilo izbora.

Profesor prava iz Birzeit univerziteta na Zapadnoj Isam Abdin upozorio je da bi sud mogao biti ubojito oružje ako se zloupotrebi. On je istakao da Abasovi politički protivnici, poput Muhameda Dhlana koji sad živi u izgnanstvu, imaju pred sobom novu prepreku da savladaju u naporu da postanu izazov njegovoj vlasti.

Ramli smatra sud potencijalnom preprekom reformi jer umesto da reformiše partiju, pripremi je za izbore ili ponovo aktivira parlament, on stvara sudsko telo predsedničkim dekretom da izmedju ostalog odobrava predsedničke dekrete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.