Abas raspisao parlamentarne i predsedničke izbore

Palestinski predsednik Mahmud Abas raspisao je danas parlamentarne izbore za 22. maj, prve od 2006. godine kada je islamski ekstremistički Hamas odneo glatku pobedu nad Abasovim umerenijim Fatahom.

On je takodje raspisao predsedničke izbore za 31. jul, prve od 2005, kada je izabran na četiri godine.

Izbori će predstavljati veliki rizik za Fatah, ali i za Hamas, koji je pozdravio odluku o raspisivanju.

I Fatah i Hamas su se suočili sa protestima u proteklim godinama jer nisu bili u stanju da se pomire i da obezbede osnovne potrebe na teritorijama kojim vladaju, niti da napreduju u ostvarenjima aspiracija za državnost.

Obe organizacije javno pozivaju na izbore više od jedne decenije ali nikada nisu mogle da prevazidju nesporazume i da se dogovore o načinu glasanja.

Uprkos raspisivanju izbora ostalo je neizvesno da li će zaista biti održani.

Izbori bi takode mogli da iskomplikuju planove novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena da obnovi pomoć Palestincima i oživi mirovni proces s Izraelom.

Izborna pobeda Hamasa 2006, organizacije koju Izrael i zapadne zemlje smatraju terorističkom, dovela je do jakog medjunarodnog pritiska na Abasovu Palestinsku upravu.

Sukobi Fataha i Hamasa trajali su više od jedne godine i završni su 2007, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze koji još uvek kontrolišu uprkos parališućoj blokadi Izraela i Egipta.

Palestinska uprava je na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, gde upravlja velikim populacionim centrima na osnovu dogovora s Izraelom.

Ta zemlja je osvojila Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci na tim teritorijama žele da osnuju svoju državu.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja u decembru su pokazali da bi Fatah osvojio 38 procenata glasova, četiri odsto više nego Hamas na opštim izborima, a da bi 85-godišnji Abas izgubio na predsedničkim izborima od lidera Hamasa Ismaila Hanijea sa 43 prema 50 procenata glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.