U trendu

Abas spreman da se sretne sa Netanijahuom zbog Trampa

Palestinski lider Mahmud Abas izjavio je danas da očekuje da američki predsednik Donald Tramp „uskoro“ poseti palestinske teritorije i da je spreman da se u okviru Trampovih mirovnih napora sastane sa izraelskim pjremijerom Benjaminom Netanijahuom.

Tramp će, kako se očekuje, ovog meseca posetiti Izrael u okviru svoje prve strane turneje, a Abas kaže da se Palestinci raduju njegovom dolasku u Betlejem na okupiranoj Zapadnoj obali. Spekuliše se da će to biti 23. maja.

„Rekli smo mu da smo spremni da sarađujemo sa njim i da se sastanemo sa izraelskim premijerom pod njegovim pokroviteljstvom, kako bi gradili mir,“ rekao je Abas, prenosi AFP.

Abas se prošle nedelje sastao sa Trampom u Vašingtonu što je bio njihov prvi susret uživo.

Tramp je prošle nedelje najavio da će njegova prva predsednička turneja uključiti Saudijsku Arabiju, Izrael i Vatikan – duhovne centre islama, judaizma i katolicizma.

Poseta Izraelu očekuje se 22. maja ali nije zvanično potvrđena, a jedan zvaničnik Trampove administracije prošle nedelje nije isključio mogućnost da predsednik psoeti Zapadnu obalu, rekavši da to zavisi od bezbednosnih mera i Abasove namere da učini konkretne korake ka miru, podseća AFP.

Tramp je dosada davao pomešane signale o izraelsko-palestinskom sukobu.

On je u Vašingtonu tokom Abasove posete rekao da je uveren da je mirovni sporazum na domak ruke, odbacivši zabrinutost u pogledu kompeksnosti ovog višedecenijskog sukoba.

Međutim ranije u februaru, tokom sastanka sa Netanijahuom, Tramp je relativizovao posvećenost rešenju dve države – Izraela i Palestine koje bi postojale jedna pored druge, rekavši da bi podržao i jednu državu ukoliko bi to vodilo ka miru, čime je obradovao izraelske desničare koji žele Izrael pripoji veći deo Zapadne obale.

Tramp je takođe tokom kampanje obećao da će premestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Izrael, što je uznemirilo Palestince ali je to za sada palo u drugi plan. Istovremeno pozvao je Izrael da se uzdrži od dalje gradnje naselja na Zapadnoj obali

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.