U trendu

Abas u Savetu bezbednosti UN pozvao na priznanje države Palestine

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas na Savetu bezbednosti UN da se održi medjunarodna konferencija čiji bi rezultat bio priznavanje države Palestine u granicama pre rata 1967. godine.

„Pozivamo na sazivanje medjunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. godine zasnovane na medjunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama UN“, rekao je Abas na sastanku Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.

On je takodje pozvao članice koje još nisu priznale državu Palestinu da to učine, podsetivši da je priznaje 138 od 193 zemlje članice svetskog tela.

Abas je ocenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo izglede za uspeh mirovnih pregovora. On je rekao da Palestinska uprava „nastavlja da teži priznanju od preostalih država u svetu“.

Administracija SAD je po oceni palestinskog lidera donela „nezakonitu odluku koju je odbacila medjunarodna zajednica“, kada je odlučila da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tako “ skine Jerusalim s dnevnog reda“ u odnosu na moguće buduće pregovore. Abas je rekao da je jedini način za rešenje sukoba osnivanje multilateralnog medjunarodnog mehanizma.

Palestinski lider je ocenio i da se „Izrael ponaša kao država iznad zakona“ i da je izraelska vlada izazvala propast svih ranijih pokušaja da se postigne mir.

Palestinci su insistirali u svojim naporima da se postigne mir s Izraelom i vodili su dijalog, rekao je Abas, naglasivši posvećenost nenasilju. On je dodao da će se Palestinci protiviti svakom pokušaju da se nametne rešenje su za izraelsko-palestinski sukob.

„Izrael je zatvorio vrata dvodržavnom rešenju“, rekao je Abas, aludirajući na rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države na osnovu koga bi se uspostavila nezavisna Palestina koja bi živela u miru i bezbednosti uz Izrael.

Abas je svoj govor počeo tvrdnjom da su Palestinci potomci stanovnika Kanana koji su živeli u zemlji Palestini pre 5.000 godina.

Odgovarajući na Abasove ocene izraelski ambasador u UN Dani Danon je rekao da su direktni pregovori Izraela i Palestinca jedini put. Za Abasa, koji je posle govora napustio salu, Danon je rekao da on „više nije deo rešenja, već deo problema“.

Pre Abasovog govora savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner došao je u sedište UN na sastanke o izraelsko-palestinskom procesu. Abas bojkotuje američku administraciju od kako 6. decembra Tramp proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela.

Kušner i Trampov specijalni izaslanik za mirovne pregovore Džejson Grinblat su slušali Abasov govor. Portparol Bele kuće je uoči sastanka Saveta bezbednosti UN rekao da SAD nastavljaju da privode kraju mirovni plan, izrazivši nadu da će čuti nove i konstruktivne ideje koje mogu da dovedu do trajnog i sveobuhvatnog mira.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike