U trendu

Abazović: Na sutrašnjem sastanku NATO predstavnika u Bukureštu i pitanje BiH

BUKUREŠT – Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je planirano da se na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara inostranih poslova NATO bloka u Bukureštu nađe i pitanje Bosne i Hercegovine.

Abazović naglašava da su na sastanku izražene određene zabrinutosti u pogledu razvoja zemalja Zapadnog Balkana zbog činjenice da su Crna Gora i Hrvatska jedini „predstavnici“ NATO bloka u regionu, prenosi Klix.ba

„Mi smo takav region koji ne uliva veliko poverenje drugim evropskim zemljama, iako situacija nije tako dramatična. Ali ima prostora za poboljšanje demokratskog standarda na Zapadnom Balkanu. Svi moramo da doprinesemo tome. Zapadni Balkan će imati posebnu temu. Najvažnije je da pokažemo da zajedno imamo snage i mudrosti, pre svega da sačuvamo stabilnost regiona“, rekao je Abazović.

Ističe da je jedan od prioriteta Crne Gore regionalna saradnja i dodaje da će Podgorica uložiti dodatne napore da se saradnja podignemo na najviši mogući nivo.

„Sigurno nećemo doprineti većim tenzijama, a sve što možemo je da nekako damo svoj skromni doprinos da i naša zemlja i druge zemlje pokrenu evropsku lokomotivu, ubrizgavajući što više evropskog duha“, naglasio je Abazović.

Kao jedan od otvorenih pristalica inicijativa Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa, Abazović kaže da ove dve inicijative ne sputavaju jedna drugu, već deluju kao „zdrava konkurencija“.

„Ja lično podržavam sve vidove regionalne saradnje, sve ono što doprinosi većoj saradnji, da smo zajedno i da nismo u neprijateljstvu, bilo da je Berlinski proces ili Otvoreni Balkan. Kada je u pitanju Berlinski proces, situacija je malo obrnuta. Otvoreni Balkan je dao zamah Berlinskom procesu – reč je o zdravoj konkurenciji“, kaže Abazović i dodaje da Bosnu i Hercegovinu nije zapostavio Otvoreni Balkan – inicijativa je za sve, prenosi Klix.ba

„Kada je reč o otvorenom Balkanu i odnosu sa Bosnom i Hercegovinom, nisam čuo da ova inicijativa nije napravljena za šest zemalja. Ovo je važno naglasiti jer mi na Balkanu uvek imamo tu frustraciju da neko želi nešto da uradi za nas. Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji, ali moramo verovati jedni drugima“, zaključio je Abazović.

Abazović je rekao i da je u okviru prvog sastanka ministara inostranih poslova NATO najviše vremena posvećeno Ukrajini.

Istakao je da Crna Gora jasno stoji uz Ukrajinu i njen narod.

„Ponudili smo stavove, ja sam u ime Crne Gore jasno izneo stav da ostajemo privrženi ukrajinskom narodu u cilju odbrane teritorijalnog integriteta. Podrška naše zemlje neće izostati. Ako gledate uporedno, ja mislim da je podrška Crne Gore u odnosu na naše kapacitete zaista na zavidnom nivou“, rekao je Abazović.

On je podsetio na posetu crnogorske delegacije Ukrajini i dodao da se ministar odbrane nedavno vratio iz Ukrajine, prenosi Klix.ba.

„Pružili smo značajnu vojnu podršku, tako da Crna Gora ulaže velike napore da izađe u susret ukrajinskom narodu. Mi kao mala država ne možemo da utičemo na ukupan proces, ali ono što želimo jeste da prevlada razum i mir“, istakao je Abazović.

Predsednik Vlade Crne Gore trenutno boravi u Bukureštu, gde prisustvuje dvodnevnom sastanku ministara inostranih poslova NATO bloka, gde su pored šefova diplomatija prisutni i predsednici vlada zemalja članica pakta, prenosi Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar