U trendu

Abazović potpisao Deklaraciju o UKR koja je bila upućena Đukanoviću

PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su u ponedeljak Deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine, koja je prvobitno bila upućena predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, piše danas podgorička Pobjeda.

Dokument je, navodi se, kabinetu Đukanovića uputila Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i predsednik Ukrajine Zelenski.

Kabinet crnogorskog predsednika, prema informacijama Pobjede, pre potpisivanja zatražio je mišljenje o tekstu deklaracije od Ministarstva spoljnih poslova, crnogorske ambasade u Kijevu i misije Crne Gore pri NATO.

Odgovor su, navode, očekivali do sredine decembra, ali, umesto toga, posredstvom medija obavešteni su da je Deklaraciju sa Zelenskim potpisao odlazeći premijer Dritan Abazović.

“Prošle sedmice smo poslali dopis Ministarstvu spoljnih poslova, a mišljenje na tekst Deklaracije tražili smo i od misije Crne Gore pri NATO i crnogorske ambasade u Kijevu. Odgovor smo zatražili do polovine decembra meseca da bi nakon dobijenog mišljenja doneli i odluku hoće li se potpisivati bilateralna deklaracija ovog tipa. Međutim, iz medija smo juče obavešteni da je premijer potpisao taj tekst”, kazao je izvor Pobjede iz kabineta Đukanovića.

Nije, kažu, jasno kako je došlo do toga da Abazović potpiše dokument koji je upućen Đukanoviću i zbog čega o tome kabinet crnogorskog predsjednika nije obavešten.

Pobjeda je pitala kabinet Abazovića da pojasne kako je došlo do toga da odlazeći premijer juče potpiše Deklaraciju sa Zelenskim, ali odgovor nisu dobili.

Da će potpisati Deklaraciju Abazović je obavestio javnost juče ujutro. Sa ukrajinskim predsednikom razgovarao je oko 14 sati, nakon čega je usledilo potpisivanje koje je bilo otvoreno za medije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.