U trendu

Abazović: Spremni da TU potpišemo i sa CPC

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović, poručio je danas da su svi prioriteti njegove vlade završeni ili su pred okončanjem u protekih 100 dana vlasti i dodao da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Abazović je to rekao na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada izvršne vlasti, dan nakon što je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Neposredno potom na inicijativu pet stranaka predvođenih DPS-om Mila Đukanovića, za 19. avgust je zakazana sednica parlamenta kada će se glasati o nepoverenju njegovoj vladi.

Abazović je rekao da je vlada spremna da takav ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

„Spremni smo da to uradimo i sa (kanonski nepriznatom) CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima“, rekao je.

Govoreći o ispunjenim prioritetima vlade, Abazović je rekao da je tu nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s verskim zajednicama, priprema letnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave…

Povodom borbe protiv korupcije i kriminala, premijer je kazao da je u proteklih 100 dana bilo tektonskih poremećaja u pozitivnom smislu.

„Imate najveću zapljenu cigareta u Evropi. Imate procese protiv Medenice i Jovanića, slučajeve Lazović i Milović, hapšeni su ljudi u privrednim društvima. Stvorili smo ambijent da tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović ostvari rezultate“, rekao je Abazović.

Zatim je govorio o investicijama, nastavku ekonomskih reformi, povećanju penzija, kao i da je juče, kako je rekao, okonačan odnos s jednom verskom zajednicom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.