U trendu

Abe pogođen u grudi i vrat, napadač nije bežao

TOKIO – Bivši japanski premijer Šinzo Abe pogođen je iz vatrenog oružja tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara, saopštio je portparol vlade, a javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno izjavio je da ne zna u kakvom je Abe stanju nakon napada, a novinska agencija Kjodo i NHK preneli su da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

Televizija TBS javila je da je Abe pogođen u levu stranu grudi, a očigledno i u vrat.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.

Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.