U trendu

Adjijus izvestio Generalnu skupštinu UN da Srbija ne saradjuje

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) izvestio je Generalnu skupštinu UN u Njujorku da Srbija još nije sprovela naloge za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Podnoseći Generalnoj skupštini UN redovan izveštaj, sudija Adjijus je rekao da“Tribunal shvata političku osetljivosti koja, u nekim slučajevima, može proisteći iz saradnje sa tim sudom“.

„To, medjutim, ne može predstavljati izgovor za propust da se sa Tribunalom saradjuje, kada je ta saradnja odgovornost koja proizlazi iz statuta samog Tribunala“, kazao je sudija Adjijus, prema tekstu govora koji je objavio sud u Hagu.

Podsećajući da su nalozi za hapšenje troje radikala izdati pre 21 meseca, Adjijus je najavio da će Tribunal „nesaradnju Srbije“ u decembru ponovo prijaviti Savetu bezbednosti UN.

U pisanom izveštaju, podnetom Generalnoj skupštini, predsednik Tribunala ponovio je ocenu da je Srbija „skrenula sa puta pune saradnje“ sa sudom u Hagu, koju su on i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) izložili podnoseći, prošlog juna, poslednji izveštaj Savetu bezbednosti.

Zbog toga što nije saradjivala, odnosno uhapsila i izručila Jojića, Radetu i Ostojića, Adjijus i Bramerc su tada vlasti Srbije prijavili Savetu bezbednosti UN.

Adjijus je u izveštaju naznačio da, zbog toga, nije moguće predvideti kada će sudjenje Jojiću, Radeti i Ostojiću početi, kao ni koliko će trajati.

„Ako nalozi za hapšenje uskoro ne budu sprovedeni, možda će biti neophodno da se hitno razmotre rešenja koja bi omogućila da ovaj predemt bude okončan pre novembra 2017“, nagovestio je predsednik Tribunala.

Haško tužilaštvo i u izveštaju Generalnoj skupštini pozvalo je Srbiju da smesta uhapsi i prebaci u Hag troje optuženih radikala.

U pisanom izveštaju predsednika Tribunala izražena je, pored toga, i zabrinutost što Srbija još nije imenovala novog tužioca za ratne zločine, iako je rok za to istekao još decembra 2015.

Kao razlog za zabrinutost, sudija Adjijus je naveo i to što vlasti u Beogradu do sada nisu prihvatile, ni sprovele presudu kojem je generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću izrekao državni sud BiH.

Taj sud osudio je generala Djukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim za eksploziju koja je u Tuzli 1995. ubila oko 70 osoba. Ustavni sud BiH je tu presudu poništio, posle ocene Evropskog suda za ljudska prava da je u procesima za ratne zločine u BiH primenjivan pogrešan zakon.

Pošto je pušten na slobodu, general Djukić je došao u Srbiju na lečenje i insistira da se postupak obnovi, tvrdeći da nije kriv.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike