U trendu

Admiral SAD zadužen za Venecuelu: Sa Rusijom je sve moguće

VAŠINGTON – Mornarički admiral Kreg Foler, novi šef Južne komande američke vojske, zadužene za operacije u Centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima, izjavio je da SAD ne bi trebalo da isključe mogućnost ruske vojne umešanosti u Venecueli.

U intervjuu za „Glas Amerike“ Foler je ocenio da se Rusija ponaša kao „ranjeni, oslabljeni medved“ koji se bori protiv demokratskih interesa u regionu.

„Mislim da je sa Rusijom sve moguće. Videli smo šta su uradili u Siriji i mislim da moramo da budemo spremni za sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti“, kazao je Foler.

Upitan šta se očekuje od vas kada je reč o situaciji u Venecueli, za kakve se opcije sprema Južna komanda američke vojske, Foler je odgovorio da se „koncentrišu na podršku političkom i diplomatskom rešenju“.

„A, kao što se može i očekivati od vojnog komandanta, radimo na tome da obezbedimo da su američki građani, diplomate i imovina bezbedni, i na to su usredsređeni naši napori“, rekao je američki admiral.

Na konstataciju novinarke da je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da postoje u Venecueli postoje aktivne ćelije stranih boraca koji su ratovali u Siriji, Foler je poručio da je „duga, zloćudna ruka Irana je svuda širom sveta, a njihov surogat, libanski Hezbolah, je na samom kraju te ruke“.

Na pitanje da li to znači da oni jesu u Venecueli, admiral je kazao da „ima apsolutno poštovanje prema državnom sekretaru“.

„On ima duboka moralna uverenja i govori istinu“, rekao je Foler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar