najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Aduti i slabosti Trampa i Klintonove u predstojećoj debati

U prvoj ključnoj debati u kojoj će se sutra suočiti dva glavna kandidata za predsednika SAD – Hilari Klinton i Donald Tramp – nema jasnog favorita, s obzirom na to da i jedan i drugi imaju slabije i jače strane, pa je pitanje šta će od toga prevagnuti u donošenju odluke američkih birača, ocenjuje AFP.

Dva kandidata, koji se tokom kampanje dosad nisu našli licem u lice na istoj sceni, u ponedeljak će „ukrstiti koplja“ u svakako jednoj od najatraktivnijih televizijskih debata, za koju analitičari najavljuju da će privući čak 100 miliona gledalaca, što nikada do sada nije viđeno u američkoj politici.

Ta debata će biti istorijska u još jednom smislu – nijedna žena do sada nije učestvovala u predsedničkim debatama u SAD otkako su 1960. godine počele da se održavaju.

Većina glasača se već opredelila za jednog od kandidata uoči izbora zakazanih za 8. novembar, a serija od tri predsedničke debate, od kojih će druga biti održana 9. oktobra, a treća 10 dana kasnije, verovatno će samo učvrstiti njihove odluke.

Ipak, debate mogu da utiču na one glasače koji su i dalje neodlučni kad je reč o izboru naslednika Baraka Obame, a takvih sada ima više nego pre četiri godine, odnosno oni čine devet odsto birača, kako pokazuje istraživanje televizije En-Bi-Si.

Iako Klinton, kandidatkinja demokrata, poseduje bogato iskustvo u poslovima državnog vrha i duboko poznavanje kad je reč o važnim pitanjima, nedostaje joj ono što pristalice njenog republikanskog protivkandidata vide kao njegovu autentičnost, navodi francuska agencija.

Bivša državna sekretarka će u debati morati da pazi da ne upadne u zamku upuštajući se u preterano tehničke i iscrpne odgovore na pitanja moderatora, upozorava AFP, navodeći mišljenje stručnjaka za političke debate Mičela Mekajnija.

On kaže da su televizijski gledaoci naklonjeni kandidatima koji svoju viziju uspevaju da prenesu u par jednostavnih rečenica koje se lako pamte.

Francuska agencija, pozivajući se na ankete, opisuje Klintonovu kao „najmanje voljenu među demokratskim predsedničkim kandidatima“ i navodi da i sama Klintnova priznaje da ne može da parira harizmi svog supruga Bila Klintona ili sadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Kada se prvi put kandidovala za predsednika 2008, Hilari Klinton se predstavila kao „čelična lejdi“ u stilu Margaret Tačer, ali ovoga puta ističe svoju ulogu zagovornice prava žena i neguje svoj imidž bake, u pokušaju da se prikaže kao pristupačnija i ljupkija.

Međutim, neće joj biti lako da tokom 90-mnutne debate izbriše sliku koju je u javnosti o sebi gradila u proteklih četvrt veka, ocenjuje AFP, ukazujući da snaga Hilari Klinton možda leži u njenoj sposobnosti da se verbalno efikasno odupre bilo kakvom napadu.

Što se tiče emocionalnog nivoa, na tom polju njen republikanski protivkandidat uživa jasnu prednost, navodi francuska agencija, uz opasku da nijedan kandidat u ovogodišnjoj kampanji, uz mogući izuzetak demokratskog senatora Bernija Sandersa, ne može da se meri sa Trampovom sposobnošću da „naelektriše“ hiljade ljudi.

Međutim, Tramp nije pobedio u svih 12 republikanskih unutarstranačkih debata, gde je često stajao po strani puštajući druge kandidate da „jedni druge rastrgnu“, dok bi u kasnijim debatama sa malobrojnijim protivnicima često pribegavao samohvaljenju i „niskim udarcima“.

Mekajni smatra da Tramp sada, u jednoipočasovnoj debati sa samo jednim protivkandidatom, neće imati čime da popuni prostor kojim će raspolagati kako bi izneo konkretne predloge, već se postavlja pitanje hoće li on uopšte imati takve predloge.

Prva od tri debate, samo šest nedelja pred izbore, pružiće kandidatima priliku da se predstave – ili ponovo predstave – skeptičnim američkim glasačima koji će pažljivo vrebati svaki, i najmanji pogrešan korak, kukavički gest ili fatalni verbalni okršaj, a mogla bi da obori sve rekorde gledanosti u SAD s obzirom na oštre razlike između ličnosti i stavova učesnika.

U svakom slučaju, reči koje će Tramp i Klintonova razmeniti u ponedeljak zasigurno će biti pomno analizirane kada se debata završi, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike