Advokat: Zdravlje Sencova nepovratno narušeno

MOSKVA – Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, osuđen na 20 godina zatvora u Rusiji jer je proglašen krivim zbog planiranja terorističkih napada, u veoma je lošem zdravstvenom stanju, koje je, kako je njegov advokat istakao, „nepovratno narušeno“.

Sencov je javno kritikovao rusko pripajanje Krima 2014. godine, a na zatvorsku kaznu je osuđen 2015. godine, prenela je agencija AP.

Reditelj je negirao optužbe i neće da traži pomilovanje od ruskog predsednika Vladimira Putina, a prema ruskom zakonu samo osuđenik lično može da zatraži pomilovanje, niko to ne može umesto njega.

Njegova majka je poslala Putinu pismo i zatražila pomilovanje za njega, ali ju je Kremlj odbio jer to zakon ne dozvoljava.

Sencovu su „trajno narušeni kardiovaskularni sistem, bubrezi i jetra“, veoma teško se podiže iz kreveta i vrlo je slab, rekao je advokat Dmitrij Dinze.

Zatvorski zvaničnici saopštili su da Sencov prima dnevno hranljive formule.

Zapadne zemlje tražile su oslobađanje reditelja, a u Varšavi je danas održan protest u tišini boraca za ljudska prava tokom obraćanja ruskog predstavnika na godišnjem sastanku OEBS.

Mnogi učesnici, predstavnici civilnog društva, nosili su majice ili nalepnice na leđima „Spasimo Olega Sencova“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Terorista, neka crkne

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike