U trendu

Advokat: Zdravlje Sencova nepovratno narušeno

MOSKVA – Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, osuđen na 20 godina zatvora u Rusiji jer je proglašen krivim zbog planiranja terorističkih napada, u veoma je lošem zdravstvenom stanju, koje je, kako je njegov advokat istakao, „nepovratno narušeno“.

Sencov je javno kritikovao rusko pripajanje Krima 2014. godine, a na zatvorsku kaznu je osuđen 2015. godine, prenela je agencija AP.

Reditelj je negirao optužbe i neće da traži pomilovanje od ruskog predsednika Vladimira Putina, a prema ruskom zakonu samo osuđenik lično može da zatraži pomilovanje, niko to ne može umesto njega.

Njegova majka je poslala Putinu pismo i zatražila pomilovanje za njega, ali ju je Kremlj odbio jer to zakon ne dozvoljava.

Sencovu su „trajno narušeni kardiovaskularni sistem, bubrezi i jetra“, veoma teško se podiže iz kreveta i vrlo je slab, rekao je advokat Dmitrij Dinze.

Zatvorski zvaničnici saopštili su da Sencov prima dnevno hranljive formule.

Zapadne zemlje tražile su oslobađanje reditelja, a u Varšavi je danas održan protest u tišini boraca za ljudska prava tokom obraćanja ruskog predstavnika na godišnjem sastanku OEBS.

Mnogi učesnici, predstavnici civilnog društva, nosili su majice ili nalepnice na leđima „Spasimo Olega Sencova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.