U trendu

Advokati Abdeslama odustali od njegove odbrane

Advokati Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenog u napadima u Parizu 13. novembra 2015. godine, objavili su danas da su odustali od njegove odbrane zbog njegove nesaradnje.

„Obojica smo odlučila da odustanemo od odbrane“ Abdelsama, rekao je francuski advokat Frank Berton, koji je zajedno sa svojim belgijskim kolegom Svenom Marijem bio branilac ovog osumnjičenog. Prema Bertonovim navodima oni su uvereni da se osumnjičeni neće izjašnjavati i da će i dalje koristiti pravo na ćutanje.   

„Šta treba da radimo u takvoj situaciji? Od početka smo rekli, upozorili smo, ako naš klijent bude ćutao, odustaćemo od odbrane“, rekao je Berton za francusku televiziju BFM TV.

Salah Abdeslam, osumnjičen za teroristička ubistva i ključni osumnjičen za pariske napade u kojima je ubijeno 130 ljudi, od 27. aprila se nalazi u samici u zatvoru na jugu Pariza gde je stavljen pod 24-oročasovni video nadzor.
 
On se žalio na taj stalni nadzor ali je najviši upravni sud u zemlji krajem jula odbio žalbu uz navode da izuzetna priroda terorističkih dela za koje se on tereti zahteva da se „preduzmu sve mere predostrožnosti“.

Abdeslam je jedini još živi član grupe koja je izvela napade 13. novembra u Parizu i odbija da odgovara na pitanja istražnog sudije za borbu protiv terorizma koji vodi tu istragu, koristeći svoje pravo na ćutanje.

Abdelslam je uhapšen u Briselu u martu i izručen je Parizu u aprilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.