U trendu

Afera „elitni koledži“ potresa SAD

BOSTON – Velika imena poput glumice Felisiti Hafman i Lori Laglin su na vrhu liste od 50 ljudi koji su podmićivali trenere na koledžu i ljude iz centara za testiranje kako bi pomogli njihovoj deci da se upišu u najelitnije škole u SAD, saopštili su zvaničnici.

U središtu „šeme“ bio je konsultant za prijem, Vilijem „Rik“ Singer, osnivač firme „Edge College & Career Network“ u Nevport Biču u Kaliforniji, preneo je AP.

Singer se izjasnio krivim i njegov advokat, Donald Heler, izjavio je da njegov klijent namerava u potpunosti da sarađuje sa tužiocima, da se kaje i da želi da nastavi sa svojim životom.
Tužioci su rekli da su roditelji Singeru plaćali mnogo novca od 2011. do prošlog meseca da bi podmitili trenere i administratore da lažno navedu da su njihova deca „zvezde“ sportisti kako bi povećali njihove šanse da budu primljeni na fakultet.

Konsultant je, takođe, angažovao službenike da polažu prijemne ispite za studente i isplaćuju insajdere u centrima za testiranje da bi ispravili odgovore učenika.

Pojedini roditelji su potrošili stotine hiljada dolara i neki i 6,5 miliona dolara kako bi njihova deca bila garantovano primljena, naveli su zvaničnici.
„Ovi roditelji su katalog bogatstva i privilegija“, rekao je američki advokat Endrju Leling i dodao da je zbog svakog studenta primljenog zahvaljujući prevari, odbijen po jedan koji je bio istinski talentovan.

Najmanje devet sportskih trenera i 33 roditelja su optuženi.

Desetine, ukljucujući i Hafmanovu, zvezdu „Očajnih domaćica“, uhapšeni su do podneva u utorak.

Hafmanova je dala kauciju od 250.000 dolara nakon što se pojavila pred saveznim sudom u Los Anđelesu.

Njen suprug, glumac Vilijem Mejsi, nije optužen, iako je agent FBI-a izjavio da je bio u sobi kada je Hafman prvi put čula „priču“ od insajdera.
Za sada se ne zna kada će zvezda „Pune kuće“ Lori Laglin da se preda.

Njen suprug modni dizajner Mosimo Đanuli pušten je u Los Anđelesu nakon što je dao kauciju od milion dolara.

Treneri su radili na fakultetima poput Jela, Stenforda, Džordžtauna, Vejk Foresta, univerzitetima Teksas, Južna Kalifornija i Kalifornija u Los Anđelesu.
Trener jedrenja na Stenfordu Džon Vandemor priznao je krivicu u utorak u Bostonu.

Bivši fudbalski trener sa Jela priznao je krivicu pre nego što su objavljena dokumenta i pomogao je u izgradnji slučaja protiv drugih.

Bivši teniski trener sa Džordžtauna Gordon Ernst, koji je bio insturktor bivše prve dame Mišel Obame i njenih kćerki, takođe, je među optuženima, kao i dugogodišnji trener ženskog fudbala sa Jela Rudi Meredit, preneo je „Dejli meil“.
Prema optužnici, između 2012. i 2018. godine, kada je Ernst bio glavni trener muškog i ženskog tenisa na Univerzitetu Džordžtaun, dobio je mito u ukupnom iznosu od preko 2,7 miliona dolara, za kako je lažno navedeno ‘konsalting“.

U zamenu za novac Ernst je uključio u teniski tim desetak kandidata uključujući i one koji nisu dobro igrali tenis kako bi im pomogao da se upišu na fakultet.

Nijedan student nije optužen, a vlasti tvrde da u mnogim slucajevima oni nisu ni znali šta se dešavalo.

Nekoliko optuženih, ukljucujući Hafmanovu, optuženi su za udruživanje radi prevare, za šta je zaprećena kazna i do 20 godina zatvora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike