U trendu

AFP: Niki Hejli, glas američke diplomatije

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli sve više se oglašava o raznim medjunarodnim temama, kao što su korejska kriza ili Iran, postajući „glas američke diplomatije“ umesto diskretnog šefa diplomatije Reksa Tilersona, ocenila je danas agencija Frans pres.

Francuska agencija je navela da je teško utvrditi ko predstavlja spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa, ambiciozna ambasadorka u UN, ili bivši izvršni direktor multinacionalne naftne i gasne kompanije Ekson mobil (ExxonMobil).

Niki Hejli (45) za sada prednjači na medjunarodnoj sceni, posebno sa komentarima o krizi na Korejskom poluostrvu. Posle najnovije nuklearne probe te zemlje, ona je rekla: „Što je previše, previše. Pjongjang samo traži jednu stvar, a to je rat“.

Tilerson (65) čije su se poslednje izjave o Severnoj Koreje svele na „pozive na uzdržanost“, kao da je odsutan u komentarisanju nove nuklearne probe. Kruže priče da je zauzet pitanjima rešavanja poplava u rodnom Teksasu.

Tilerson je „nevidljiv“ u Beloj kući gde se ističu drugi članovi ekipe Trampove administracije, nema ga u medijima i čak ne izdaje ni saopštenja. Samo se zna da je razgovarao s nekoliko svetskih kolega.

„Za razliku od prethodnika, državni sekretar smatra da diplomatija treba da se vodi iza kulisa. Želimo da budemo efikasni, a ne sve da iznosimo javno“, rečeno je u Tilersonovom okruženju.

Frans pres dodaje da se Niki Hejli, izgleda, ne drži tih mera kao Tilerson. Neimenovani evropski zvaničnici su rekli da je ona trenutno najuticajnija ličnost u američkoj diplomatiji.

Takodje kruže priče da bi ona mogla da zameni Tilersona, čak je i sama Niki Hejli u jednom intervjuu rekla da joj je funkcija šefa diplomatije bila ponudjena, ali ju je odbila zbog neiskustva.

Medjutim, ona je pristala da „drži lekcije u UN, jer želi da kaže ono što misli“, naveo je Frans pres navodeći njene oštre izjave o nekim temama.

Pojedini evropski zvaničnici su rekli s druge strane da ona nema diplomatsku težinu već „nos političara da izabere teme za razgovor i kako će nastupiti“ a ostalo ostavlja osoblju.

Oštriji kritičari opet smatraju da Niki Helji „nema veze sa stvarnošću“ jer ima ekstremno konzervativne stavove.

„Ona je kao Tramp, buldog ali lepšeg izgleda“, rekli su ti kritičari.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike