U trendu

AFP: Rohani se suočava sa ultrakonzervativcima i SAD

Posle oduševljenja pobedom na predsedničkim izborima u Iranu, Hasan Rohani sada treba da se suoči sa izazovima, medju kojima je opozicija domaćih ultrakonzervativaca koja se protive njegovoj politici otvorenosti, kao i sa neprijateljski raspoloženim Vašingtonom, ocenila je danas agencija Frans pres.

Sudstvo i Revolucionarna garda, elitna vojska islamskog režima koji su radikalnim konzervativcima, protive se široj slobodi iranskog društva, kao i saradnji sa Zapadom koju želi Rohani, pripadnik umerene struje blizak reformatorima.

„Te institucije će pokušati da spreče Rohanija u primeni reforme“, ocenio je Kleman Term, analitičar sa Medjunarodnog instituta za strateške studije.

Term smatra da će Rohani staviti akcenat na privredu i na poboljšanje svakodnevnog života čime će da jača poziciju u cilju reforme u oblasti gradjanskih prava.

Oživljavanje privrede neće biti lak posao za predsednika Irana.

Uprkos postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma sa šest velikih sila, medju kojima su i SAD, Vašington ostaje neprijateljski raspoložen prema Teheranu zadržavajući sankcije što ugrožavaju investicije iz inostranstva.

Američki predsednik Donald Tramp je pretio da će „pocepati“ dokument nuklearnog sporazuma. Tokom posete Saudijskoj Arabiji, koja je regionalni rival Iranu, Tramp je postigao ugovor s Rijadom o prodaji oružja vrednog 110 milijardi dolara.

Cilj ugovora predstavlja borbu protiv „lošeg iranskog uticaja“ u regionu, rekao je šef američke diplomatije Reks Tilerson.

S druge strane, vlade u Evropi, Rusiji i Aziji su pozdravile pobedu Rohanija i veruju u uspeh primene nuklearnog programa.

Te vlade žele saradnju sa bogatim iranskim tržištem i da investiraju, što im je omogućeno delimičnim ukidanjem medjunarodnih sankcije u skladu s nuklearnim sporazumom.

Rohani je izabran za novi četvorogodišnji predsednički mandat sa 57 odsto glasova u prvom krugu izbora, održanom u petak.

Iako se predsednik države u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na medjunarodnoj sceni, šef države mora da se drži političkih smernica koje propisuje vrhovni verski vodja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.