U trendu

AFP: Tramp u političkoj oluji posle smenjivanja direktora FBI

Američki predsednik Donald Tramp je u „političkoj oluji“ posle svoje odluke o smenjivanju direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, za koju sam Tramp kaže da nema veze sa istragom eventualnog mešanja Rusije u tok prošlogodišnjih predsdničkih izbora u SAD, piše danas agencija Frans pres.

Vršilac dužnosti direktora FBI Endrju Mekejb danas treba da bude saslušan pred moćnim Odborom Senata – gornjeg doma američkog Kongresa, za obaveštajna pitanja. To je jedan od tri odbora koji istražuje mešanje Rusije u kampanju za predsedničke izbore u SAD.

Zvaničnici iz redova Demokrata i Republikanaca zapitali su se o razlozima smenjivanja šefa FBI Komija. Opozicija sumnja da Tramp želi da podrije istragu koja baca senku na njega i njegove saradnike.

Istraga, otvorena prošlog leta, usmerena je na ruski hakerski napad na predizborni tim Demokratske stranke-  poražene na izborima, i na eventualnu „koordinaciju“ Rusije i Trampovog izbornog štaba.

Tramp demantuje bilo kakvu vezu s Rusijom u pismu o smenjivanju Komija, za koga je naveo da je „loše radio“ tokom istrage o imejlovima kandidatkinje Demokrata Hilari KLinton, dok je bila državna sekretarka.

Izvori bliski Beloj kući naveli su da je Tramp hteo da Komija smeni već „na početku predsedničkog madanta jer mu mesecima ne veruje“.

„Vrlo je jednostavno. Nije dobro obavljao svoj posao“, rekao je Tramp, što je Frans pres ocenio kao „iznenadjujući argument“ za odlazak Komija, čiji mandat na čelu FBI-a je trebalo da traje do 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.