U trendu

Agijus o Srebrenici, Karadžiću, Mladiću…

SARAJEVO – Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Karmel Agijus, doputovao je u Sarajevo gde učestvuje na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Stop genocidu i negiranju holokausta“, koju organizuju Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa u Bosni i Hercegovini.

Za njega je to, kaže, veoma značajan događaj s obzirom na temu konferencije, koja je posebno relevantna u ovom trenutku u regionu, a ponovo će u BiH doći 11. jula, povodom komemoracije u Srebrenici.

U opširnom intervjuu za Radio Sarajevo, Agijus kaže da ga duboko zabrinjava to što, kako kaže, u BiH i u Srbiji, 25 godina nakon počinjenih zločina, i dalje postoji kultura upornog negiranja genocida.

To se, kaže, javlja u mnogim oblicima i posebno je prisutno u političkom diskursu, medijima, zakonodavstvu i obrazovnom sistemu.

„U ovom trenutku se čak čini da neki lideri i neki sektori društva ulažu zajedničke napore kako bi aktivno iskoristili to negiranje. Protiv toga se mora boriti.
Prihvatanje istine o onome što se desilo je ključno za svako društvo koje želi da razume sebe i događaje iz prošlosti, i koje istinski želi da ide napred“, kaže Agijus.

Misli da negiranje i revizionizam ne ugrožavaju samo osećaj pravde za žrtve, njihove porodice i društva u kojima žive, nego i demokratiju i pravne procese u širem smislu.

„Mislim da je to u regionu trenutno najveća pretnja pomirenju i dugotrajnom miru. Borba protiv negiranja nije samo bitka za pravdu nego je od presudnog značaja za bezbednu, mirnu i naprednu budućnost“, naveo je.

Agjijus, međutim, nije mogao da komentariše meritum pravosnažne presude u predmetu protiv Radovana Karadžića.
Na insistiranje da komentariše presudu, Agijus kaže:

„Još jednom, ne želim da komentarišem meritum presude. Međutim, želim da naglasim da sudije Mehanizma i, ranije, sudije MKSJ-a i MKSR-a, donose odluke isključivo na osnovu dokaza koji su im predočeni i merodavnog prava u konkretnom predmetu.

Na pitanje kada se može očekivati prebacivanje Karadžića u državu u kojoj će izdržavati kaznu i u kojoj državi bi je mogao izdržavati, Ađijus kaže da kao predsednik Mehanizma, ima odgovornost da odluči gde će osuđena osoba izdržavati kaznu.

“ Za donošenje te odluke ne postoji propisani vremenski rok. Međutim, Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma predviđa da se prebacivanje osuđene osobe u državu u kojoj će izdržavati kaznu obavi što je pre moguće.
Trenutno nije poznato u kojoj će zemlji Karadžić izdržavati kaznu. Mogu vas, ipak, informisati da će kaznu izdržavati u jednoj od evropskih zemalja koje su potpisale sporazum s Ujedinjenim nacijama u vezi s izdržavanjem kazni koje je izrekao Mehanizam ili jedan od sudova koji su mu prethodili“, rekao je.

Dodao je da u postupku određivanja države u kojoj će se kazna izdržavati, uzima u obzir niz informacija, koje uključuju spremnost relevantne države da prihvati osuđenu osobu, kao i mišljenje osuđene osobe.

A na pitanje kada se može očekivati donošenje drugostepene presude u predmetu protiv Ratka Mladića, Ađijus kaže da očekuje da će taj predmet biti završen i da će drugostepena presuda biti donesena do kraja 2020. godine.

Agijus je početkom godine preuzeo funkciju predsednika Mehanizma i kaže da će mu glavni prioritet biti da obezbedi da se preostale sudske funkcije Mehanizma, kao što su ponovno suđenje u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića koje je u toku, te žalbeni postupak u predmetu protiv Ratka Mladića, odvijaju efikasno i pravovremeno, bez ugrožavanja redovnog sudskog postupka i osnovnih prava na pravično suđenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.