U trendu

Ahmeti: Berlin prilika za pokretanje dijaloga, nije presudan

VAŠINGTON – Kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti ocenio je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u Berlinu 29. aprila dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog, ali da ne veruje da će biti presudan.

Ahmeti je za Glas Amerike rekao da je, čak i da se pokrenu pregovori, malo verovatno da dogovor bude postignut do kraja godine.

„Ovo je redak slučaj da se slažem s Vučićem u smislu da ne očekujemo ništa posebno da će se desiti, eureka, pa da ćemo rešiti problem koji imamo sada“, rekao je Ahmeti, koji je učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu u Internacionalnom republikanskom institutu u Vašingtonu.

Ipak, nada se će prvi sastanak posle uvođenja taksi Prištine na srpsku robu – imati neki rezultat.

„Možda bi bilo dobro da se odblokira dijalog, jer smo već nekoliko meseci u blokadi – od toga što smo na početku godine pričali o rešenju i dogovoru do kraja godine, a onda je došlo do blokade i stvari koje svi znamo i nadamo se da će doći do odblokiranja procesa“, rekao je Ahmeti, koji je i gradonačelnik Prištine.

Veću šansu za deblokadu dijaloga Ahmeti vidi u tome što su domaćini susreta lideri dve najjace zemlje EU – nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a ne Brisel.

Međutim, čak i da pregovori krenu, Ahmeti smatra da je dogovor do kraja godine malo verovatan.

„To više slušamo od Vašingtrona, Brisela, Berlina, Pariza, ali u suštini mi živimo na Balkanu i ja sam pesimista da možemo doći do dogovora ove godine… Što ne znači da ne treba razgovarati“, rekao je Ahmeti.

(Tanjug)

Napišite komentar