U trendu

AI: Gugl i Fejsbuk zloupotrebljavaju ljudska prava

LONDON – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešnal“ u najnovijem izveštaju navodi da bi trebalo primorati „Gugl“ i „Fejsbuk“ da odustanu od, kako tvrdi, „poslovnih modela utemljenih na nadzoru“ jer su oni zasnovani na zloupotrebi ljudskih prava.

U izveštaju na 60 strana organizacije čije je sedište u Londonu, navodi se da poslovni model ovih „giganta nadzora“, suštinski nije usklađen sa pravom na privatnost i da predstavlja pretnju po niz drugih prava, uključujući slobodu izražavanja, jednakost i nediskriminaciju.

Amnesti internešnal ocenjuje i da praksa kompanija da prikupljaju lične podatke kako bi snadbele reklamna preduzeća predstavlja „napad bez presedana na pravo na privatnost“.

Organizacija navodi i da kompanije primoravaju ljude da naprave „faustovsku nagodbu“ i podele podatke kako bi mogli da pristupe uslugama „Gugla“ i „Fejsbuka“.

U pisanom odgovoru, „Fejsbuk“ je osporio zaključke iz izveštaja da nadzire svoje korisnike i ugrožava njihovu privatnost.

„Gugl“ je, takođe, osporio nalaze iz izveštaja, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.