U trendu

AI: Kurdi u Iraku namerno uništavaju arapska sela

Kurdska vojska u Iraku namerno uništava arapska sela pod njihovom kontrolom, a te akcije mogle bi da budu ratni zločini, ocenila je organizacija Amnesti Internešnel (Amnesty International) u izveštaju koji je objavljen danas.

Kurdske snage ruše buldožerima, miniraju i pale hiljade domova u arapskim selima koje su preuzele od Islamske države, navodi se u izveštaju te grupe za zaštitu ljudskih prava.

„Prisilna iseljavanja civila i namerno rušenje domova i imovine bez vojnog opravdanja mogu da dovedu do ratnih zločina“, rekla je u saopštenju Donatela Rovera iz organizacije AI.

Rovera koja je sprovela to istraživanje, navela je da je takodje ustanovljeno da su kurdske snage arapskim civilima zabranile da se vrate u svoja sela.

Kurdska regionalna vlada u Iraku rekla je da su civili bili sprečeni da se vrate u svoje domove zbog sopstvene bezbednosti, i ukazala na nagazne mine i ručno pravljene bombe koje IS često ostavlja za sobom dok se povlači.

„Zabranom raseljenima da se vrate u svoja sela i rušenjem njihovih domova snage Kurda dodatno pogoršavaju njihovu patnju“, rekla je Rovera u saopštenju.

U borbi protiv Islamske države, Sjedinjene Američke Države podržavaju iračke kurdske snage, takozvane pešmerge, vazdušnim udarima, razmenom podataka i programima obuke.

Kurdske snage sprovode napade u znak odmazde zbog očigledne podršku arapske zajednice Islamskoj državi, piše u izveštaju. Sela su prethodno bila pod arapskom upravom, ali su Kurdi preuzeli kontrolu prošle godine kada su borci pešmerge potisnuli Islamsku državu.

Islamska država još kontroliše veliki deo teritorije posle velike ofanzive u leto 2014. i preuzimanja Mosula, drugog po veličini grada u Iraku.

U avgustu 2014. grupa je preuzela Irbil, glavni grad kurdskog regiona u Iraku, što je navelo SAD da vazdušnim napadima podrži kurdsku ofanzivu protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.