U trendu

„Ako Iran napadne, šaljemo 120.000 vojnika“

Na sastanku glavnih savetnika za bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa koji je održan prošlog četvrtka, vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan predstavio je osveženi vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok u slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

To je sinoć objavio „Njujork tajms“ pozivajući se na neimenovane zvaničnike Trampove administracije.

Navodi se da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsedničke administracije, na čelu s Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

„Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika“, kazali su zvaničnici američkom listu.

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je uticaj Boltona, kojeg „Njujork tajms“ naziva jednim od najopasnijih „jastrebova“ kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob s Teheranom nekadašnji američki predsednik Džordž Buš Mlađi ignorisao pre više od decenije, dok je bio u Beloj kući.

List navodi da uopšte ne može da se nasluti da li će Tramp, koji je nastojao da izvuče SAD iz Avganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko pripadnika američkih trupa natraga na Bliski istok.

Navodi se da takođe da nije jasno da li je Tramp brifovan o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Kauboju nije jasno, da je svako gazda u svom dvorištu, a oni uvek hoće u tuđe dvorište.

Napišite komentar