U trendu

Ako propadne Šengen, najteže Zapadnom Balkanu

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je migrantska kriza ozbiljno dovela u pitanje Šengenski sporazum, a ako on propadne najteže posledice osetiće zemlje Zapadnog Balkana.
„Kad god nemamo verodostojnu strategiju na evropskom nivou zemlje donose odluke same za sebe. I to samo pokazuje koliko je važno da EU  izadje s realističnom i izvodljivom strategijom kako rešiti pitanje imigranata. Jer ako nastavimo da donosimo odluke svako za sebe, onda možemo doći do situacije da Šengen nestane. A bojim se da bi najveću cenu toga platili gradjani Zapadnog Balkana“, kazao je Lajčak u intervjuu za današnje banjalučke Nezavisne novine.

On je rekao da se do sada predlagalo puno nerealnih rešenja koja je bilo nemoguće sprovesti, ali je dodao da je, uprkos poteškoćama, siguran da će se na kraju naći sprovodiv odgovor prihvatljiv za sve članice EU.

Lajčak je ocenio da je ključ u zaštiti spoljnih granica šengenskog prostora, uz registraciju izbeglica koje se tamo pojavljuju. Prema njeogvim rečima sada je najveći problem to što izbeglice prolaze kroz Grčku bez posebnog nadzora i ograničenja.

Na pitanje hoće li sadašnja kriza dovesti do raspada EU Lajčak je odgovorio da ne veruje da će se to dogoditi.“EU će biti tu, jer je ona potrebna svim članicama EU pa na te teme ne treba trošiti vreme“, kazao je šef slovačke diplomatije za Nezavisne novine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.