U trendu

Aktivisti blokirali Misiju SAD pri UN, uhapšeno desetak

Više od desetak aktivista uhapšeno je danas u Njujorku nakon što su blokirali ulaz u Misiju SAD pri UN, kako bi protestvovali protiv odluke američkih vlasti da bojkotuju pregovore o povelji o zabrani nuklearnog naoruşanja, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su demonstranti uzvikivali „SAD, priključite se pregovorima, zabranite bombu“ i sedeli 10 minuta ispred vrata Misije pre nego Å¡to njujorÅ¡ka policija intervenisala, upozorivÅ¡i pritom viÅ¡e puta učesnike protesta da će biti uhapÅ¡eni ukoliko se ne raziđu.

Rojters podseća da je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli u martu ove godine saopÅ¡tila da su SAD, Velika Britanija i Francuska među skoro 40 zemalja koje su odlučile da se ne pridruÅŸe pregovorima o povelji o zabrani nuklearnog oruÅŸja čija je druga runda sada u toku u UN.

Generalna skupÅ¡tina UN u decembru proÅ¡le godine usvojila je rezoluciju kojom je odlučeno da se „pregovara o pravno obavezujućem instrumentu za zabranu nuklearnog naouruÅŸanja, kako bi se doÅ¡lo njegove potpune eliminacije“ i pozvane sve zemlje članice da učestvuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.