U trendu

Al-Kaida okupirala ključne oblasti Adena

Borci ektremističke islamske mreže Al-Kaida su preuzeli kontrolu nad ključnim oblastima u lučkom gradu Adenu i oko njega, izjavili su danas visoki zvaničnici službe bezbednosti.

Zaposeli su četvrt Tavahi gde su predsednička palata i glavna luka Adena, i patroliraju ulicama, rekli su zvaničnici. Okupirali su i trgovinsku četvrt Krater, kao i delove predgrađa Dar Sad, gde je i jedna vojna baza koju su pretvorili u svoj logor za obuku.

Zvaničnici koji ne žele da im se objave imena, rekli su da Al-Kaida napreduje poslednjih nekoliko nedelja, koristeći to što su se šiitski pobunjenici povukli iz Adena posle poraza od provladinih snaga.

Vašington smatra da je ogranak Al Kaide u Jemenu najopasniji deo te terorističke mreže.

U Jemenu se pobunjenici Huti koji imaju podršku Irana, zajedno sa trupama lojalnim bivšem predsedniku, Aliju Abdulahu Salehu, bore protiv niza snaga, uključujući separatiste na jugu, lokalne i plemenske milicije, sunitske islamske borce, i trupe lojalne zvaničnom šefu države, Abedu Rabou Mansuru Hadiju koji je pobegao u inostranstvo.

Al Kaida je uporišta u Jemenu stekla profitirajući od građanskog rata koji se pojačao u martu, kada je međunarodna koalicija kojoj je Saudijska Arabija na čelu, počela masivnu kampanju napada iz vazduha na pobunjenike i njihove saveznike. Uz to su SAD pojačale napade bespilotnim letelicama na Al Kaidu u Jemenu, i juna uspele da ubiju vođu te grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.