U trendu

ALARM: Pola Evrope u opasnosti od nove epidemije!

U godinama koje dolaze Berlinu i Varšavi preti opasnost od izbijanja agresivne epidemije malih boginja, zbog situacije koja može da se uporedi sa onom u holandskom „biblijskom pojasu“, upozoravaju naučnici, piše Dejli mejl.

Reč je o holandskoj regiji u kojoj žive ortodoksni protestanti gde velike epidemije malih boginja izbijaju svakih 12 godina. Stopa vakcinacija je nizak, a stopa odraslih osoba obolelih od malih boginja visoka.

Poljski stručnjaci sada upozoravaju da je stopa vakcinacija u Berlinu i Varšavi, kao i „drugim urbanim mestima“ niska. Oba milionska grada beleže veliki priliv imigranata – što je faktor rizika jer se pojedine migrantske zajednice mnogo ređe vakcinišu.

Dr Baroš Lisovski, član naučnog tima sa Medicinskog fakulteta Jagelonskog univerziteta u Krakovu, kaže da se virus neprekidno razvija i postaje sve opasniji, te upozorava da je neophodno sveobuhvatno vakcinisanje ukoliko ne želimo da se vratimo u „srednji vek“.

U Varšavi, gde živi pet odsto ukupnog stanovništva Poljske, pokret protiv vakcinisanja munjevito se širi, pa je broj vakcinisanih pao ispod kritičnih 95 odsto, upozoravaju stručnjaci.

Dr Lisovski i njegove kolege procenjuju da u Varšavi ima oko 8.000 nevakcinisane dece školskog uzrasta. Veliki broj stranaca dolazi iz Ukrajine, gde je stopa vakcinacija pala na 50 odsto. Tom broju treba dodati još oko 10.000 dece iz Ukrajine koja verovatno nisu vakcinisana – ukupno 18.000, što je blizu broja od 25.000, koliko je u „biblijskom pojasu“ bilo dovoljno da izazove epidemiju.

U Berlinu, koji ima 3,5 miliona stanovnika, epidemija malih boginja izbila je 2015, sa 1.243 zabeležena slučaja. Prema tvrdnjama naučnika, i nju su podstakli roditelji koji se protive vakcinaciji, uključujući i nevakcinisane imigrante i izbeglice iz zemalja poput Sirije i sa teritorija bivše Jugoslavije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.