najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alarmantan rast broja nestale dece iz škola i vrtića

Prijave za decu koja su nestala iz škola, školskih autobusa ili sa školskih izleta u Njujorku se duplirao i ove godine iznosi 457, saopštila je kancelarija specijalnog komesara za nadzor nad njujorškim školama.

Najalarmantiji slučajevi nestanka dece se odnose na učenike sa posebnmim potrebama i decu starosti tri i četiri godine koja su nestala iz njujorških vrtića, piše Njujork post.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio proširio je istrage zbog uznemirujuće rastućeg trenda nestajanja njujorške dece iz škola, koji je za 279 slučajeva veći nego 2014. godine, a što se pripisuje slabom nadzoru zbog čega se deca nalaze u velikoj opasnosti.

Iako je njujorško Gradsko veće u novembru prošle godine instaliralo 21.000 alarma na vrata 1.200 škola i vrtića, većina objekata za čuvenje dece je neobezbeđena tako da deca, osim otmica, nestaju i samovoljnim izlaskom na ulicu.

Osim tehnike i obezbeđenja, za nestanak dece su krivi i vaspitači kojima se sve češće dešava da deca izađu iz škole ili vrtića, da ne vrate svu decu sa izleta, a prijavljeni su i slučajevi u kojima su malu decu iz vrtić davali osobama koje se predstave kao srodnici, čak i davanja pogrešnog deteta dadiljama i starijim osobama koje ih čuvaju, piše njujorški list.

Kancelarija specijalnog komesara za nadzor obrazovnih ustanova je saopštila da je dobila izveštaje o “ukorima upućenim svakom vaspitaču ili odgovornom nastavniku kome se desilo da je dete nestalo”.

“Bezbednost i sigurnost naše dece je prioritet, a mi imamo procedure kako bi osigurali da su deca pod nadzorom na odgovarajući načina”, naveo je u saopštenju portparol kancelarije Doe Devora Kaie ali nije nave zašto u ovim objektima nedostaju kamere i alarmi.

Slučajevi koji su najviše uznemirili javnost je nestanak autitične devojčice koja je izašla iz škole i čije telo je potom nađeno na obali reke, kao i trogodišnjeg dečaka kojeg je svojoj kući odvela baka drugog deteta, a kojeg je potom vratila u vrtić uz objašnjenje da “liči na njenog unuka”.

Javnost je burno reagovala i kada je nakon višesatne potrage za devojčicom koja se nije vratila sa izleta, dete pronađeno u autobuskoj garaži kako spava na sedištu – pokrivena preko glave svojim kaputićem.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike