U trendu

Alžir: Sahranjen bivši predsednik Buteflika

ALŽIR – Bivši alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika, koji je smenjen 2019. godine nakon masovnih protesta, sahranjen je danas uz državne počasti, uz prisustvo visokih državnih funkcionera, ali je njegov ispraćaj na večni počinak dobio manje pažnje javnosti nego u sličnim situacijama u prošlosti, javlja Rojters.

Buteflika je preminuo u petak u 85. godini, a njegov je kovčeg danas nosilo naoružano vozilo okićeno cvećem, a kovčeg je bio pokriven državnom zastavom.

On je sahranjen u Zeraldi, zapadno od glavnog grada, na groblju na kojem su sahranjeni njegovi preci.

Prvi put je izabran za predsednika 1999. godine, a pripisivane su mu zasluge za nacionalno pomirenje koje je vratilo mir u zemlju nakon rata sa islamistima devedesetih godina prošlog veka i u kojem je ubijeno 200.000 ljudi.

Međutim, mnogi Alžirci ga krive za ekonomsku stagnaciju posle dugogodišnje vladavine, kada je retko viđan u javnosti nakon što je pretrpeo moždani udar.

Napustio je vlast u aprilu 2019. godine, nakon masovnih protesta u kojima su demonstranti tražili da mu se ne dozvoli peti mandat i zahtevali su političke i ekonomske reforme.

Osim Buteflikine porodice, na sahrani su bili predsednik Abdelmadžid Tebune i mnogi ministri aktuelne vlade i vojske.

Rojters dodaje da državni mediji nisu posvetili previše pažnje posmrtnom maršu, a ni državna televizija nije prikazala sahranu, kao što je to radila kada su bili u pitanju raniji predsednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.