U trendu

Amal Kluni kritikovala kolektivno zanemarivanje ubistva Kašogija

Advokatica za odbranu ljudskih prava Amal Kluni je danas kritikovala vodeće političare sveta jer ne uspevaju da zaštite novinare i jer „kolektivno zanemaruju“ prošlogodišnje ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Amal Kluni koja je predstavnica britanske vlade za slobodu medija, rekla je na medjunarodnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu da su novinari pod napadom kao nikada do sada i to ne samo dok izveštavaju iz ratnih zona i zbog otkrivanja kriminala i korupcije.

„Velika većina ovih ubistava prodje nekažnjeno“, rekla je ona i dodala da su svetske vodje na to što su su Kašogija ubili agenti bliskih saudijskom prestolonasledniku, odgovorili s „tek nešto malo više od kolektivnog sleganja ramena“.

Kašogi, kolumnista američkog „Vašington posta“ ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine.

Po Unesku 99 osoba zaposlenih u medijima ubijeno je širom sveta 2018. godine.

Kluni je za američkog predsednika Donalda Trampa rekla da SAD – zemlja Džejmsa Medisona, jednog od oca osnvača Amerike i pobornika slobode medija ,“danas imaju vodju koji ocrnjuje medije“.

Ona je ovo izjavila na Globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava danas i sutra u Londonu, na inicijativu ministara spoljnih poslova Kanade i Velike Britanije, Kristije Frilend i Džeremija Hanta. Političari, zvaničnici, aktivisti i novinari iz više od 100 zemalja učestvuju na tom dvodnevnom skupu, a iz Srbije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Zabranjeno je učešće ruske novinske agencije Sputnik i ruske državne TV-mreža RT, jer navodno „aktivno šire dezinformacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.