U trendu

Amandmani URE: Sve verske zajednice da poštuju zakone CG

PODGORICA – Skupština Crne Gore usvojila je noćas izmene Zakona o slobodi veroispovesti, a sastavni deo Zakona postala su dva amandmana GP URA, koji podrazumevaju da je verska zajednica, odnosno deo verske zajednice čiji je verski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju, dužna da deluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Iz URE navode da se tim amadmanom obezbeđuje da sve verske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i deluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Drugi amadman, koji je predložio klub Crno na bijelo, glasi da kontrolu zakonitosti namenskog trošenja sredstava verske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom.

Cilj ovog amadmana, navode iz URA, jeste da se uvede princip transparentnog trošenja i kontrole sredstava koje se iz budžeta namenski daju verskim zajednicama.

Za usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti glasao je 41 poslanik vladajuće većine, a opozicija nije prisustvovala sednici.

Zakon je usvojen noćas, dva i po sata posle ponoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar