Ambasada savetovala zaobilaženje mera

BEČ – Ambasada Austrije u Londonu savetovala je svojim građanima u Velikoj Britaniji kako da zaobiđu u Austriji uvedene mere za sprečavanje unošenja novog britanskog soja virusa.

Austrijska vlada uvela je, odmah nakon vesti o novom soju, zabranu sletanja aviona iz Velike Britanije, a Ambasada je svojim građanima savetovala da putuju u domovinu preko Francuske.

U poruci od 8. januara jednoj Austrijanki Ambasada u Londonu predložila je da koristi zaobilazne rute, ukazujući da je trenutno moguće preko Francuske putovati.

Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na objavu „saveta“ Ambasade u medijima i istaklo da takvi saveti nisu dogovoreni sa Ministarstvom.

„Naravno da nije u skladu sa zabranom sletanja da se ta mera zaobiđe na bilo koji način. Ambasadi smo skrenuli pažnju da u svom konzularnom radu i pružanja pomoći Austrijancima u Velikoj Britaniji to ubuduće ima u vidu“, naglašeno je iz Ministarstva u Beču.

Istovremeno Ministarstvo ukazuje da za Austrijance koji žele da se vrate u Austriju iz Velike Britanije ne postoji zabrana ulaska u zemlju.

„Ambasada je s tim u vezi na upit trebalo da ukaže samo na legalne mogućnosti ulaska u Austriju. Tako je mogla da ukaže na aktuelni režim ulaska u zemlju i obavezujući karantin“, dodaje Ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.