U trendu

Ambasade Finske i Švedske o izjavi Milanovića

SARAJEVO – Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije hteo da komentariše izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku suradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Europske unije.

„Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila da sprovede dodatnu analizu bezbednosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a“, rekli su iz Ambasade Švedske u Sarajevu i dodali:

„Rezultati većanja biće objavljeni 13. maja i biće javno dostupni. U skladu s tim, Švedska nije podnela prijavu za članstvo u NATO-u“.

Što se tridruživanja Finske NATO-u, šef misije je rekao da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku doneti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema poslednjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

Kada je o izmenama Izbornog zakona BiH tiče, kažao je da intenzivno prate situaciju i da su stava da izbori moraju biti održani prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Sarajevska N1 je prenela da NATO nije hteo da komentariše izjavu Milanović ai da su ih uputili na vlasti u Hrvatskoj.

Milanović je ranije danas izjavio da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske NATO-u zahtevom da se u BiH usvojene izmene Izbornog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar