U trendu

Ambasade SAD i VB o eventualnim ratnim zločinima talibana

KABUL – Ambasade SAD i Velike Britanije u Kabulu saopštile su da su pobunjenički talibani možda počinili ratne zločine na jugu Avganistana ubijajući civile iz osvete, što pobunjenici negiraju.

Suhail Šahen, član talibanskog pregovaračkog tima sa sedištem u Dohi, rekao je Rojtersu da su tvitovi koji sadrže optužbe izveštaji bez osnova.

Američka ambasada je na Tviteru objavila saopštenje u kojem optužuje talibane da su ubili na desetine civila u oblasti Spin Boldak u južnoj provinciji Kandahar, poprištu teških borbi.

„Ta ubistva mogu predstavljati ratne zločine; moraju se istražiti, ti talibanski borci ili komandati moraju odgovarati“, objavila je američka ambasada.

U drugom tvitu se dodaje: „Rukovodstvo talibana mora da se smatra odgovornim za zločine njihovih boraca. Ako sada ne možete da kontrolišete svoje borce, nema šta da radite u vladi kasnije.“

I britanska ambasada je objavila saopštenje na Tviteru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ocenio izveštaje o talibanima koji su počinili zločine duboko uznemirujućim i potpuno neprihvatljivim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.