U trendu

Ambasador Koreje u UN: SAD će se uskoro suočiti sa najvećim bolom

Severna Koreja je danas odbacila rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjneih nacija kojom joj se uvode oštrije sankcije i ponovila da će se Sjedinjene Američke Države uskoro suočiti sa „najvećim bolom“ koji su ikada doživeli.

Prema rečima severnokorejskog ambasadora Hana Taea Songa, „režim u Vašingtonu, “eksplodirao“ je zbog političkih, ekonomskih i vojnih konfrontacija, opsednut divljom igrom vraćanja unazad Severne Koreje kao nuklearne sile, koja je već dostigla završnu fazu“, preneo je Rojters.

Govoreći, takođe, na Konferenciji o razoružnaju, koja se održava u Ženevi, američki ambasador za razoružanje Robert Vuds rekao je da se nada da će severnokorejski režim čuti poruku glasno i jasno i odabarti drugačiji put.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike