U trendu

Ambasador Mor osudio ustaštvo hrvatskih maturanata

ZAGREB – Ambasador Izraela u Zagrebu reagovao je na ponašanje maturanata u Slavonskom Brodu i Dubrovniku, koji su poslednji dan škole proslavili pokazujući ustaške simbole, što je nazvao „stravičnim događajem“ i „zastrašujućim maršom“.

„Stravičan događaj u školi u Slavonskom Brodu nam govori: Potrebno je mnogo više da bi mlađe generacije naučile da su revizionizam, negiranje istorijskih činjenica i istine totalno pogrešni“, napisao je ambasador Mor na svom tviter nalogu.

Ponašanje dubrovačkih maturanata, ambasador Mor je nazvao „zastrašujućim maršom“.

Maturanti jedne zanatske škole u Slavonskom Brodu su se poslednjeg dana škkolske godine fotografisali sa podignutom rukom u znaku fašističkog pozdrava. Pritom su bili obučeni u maskirne pantalone, imali su beretke na glavi i crne majice na kojima je pisalo „za norijadu spremni“.

Učenike je fotografijasala nastavnica hrvatskog jezika i objavila je na Fejsbuku, ali ju je uklonila nakon reakcije Ministarstva nauke i obrazovanja.

Pokušavajući da ublaži ovaj incident, nastavnica je tvrdila da su učenici podizanjem ruku zapravo pokazali koliko su srećni, kao i da nisu svi podigli desnu, već je bilo i onih koji su digli levu ruku.

Dubrovački maturanti su marširali Stradunom pevajući ustaške pesme i uz poklič „za dom spremni“. Pritom su nosili zastavu fašističke NDH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar