U trendu

Ambasador SAD u Kini: Prioritet okončanje pretnji Severne Koreje

Glavni prioritet novog ambasadora SAD u Kini Terija Branstada biće zaustavljanje pretnji koje dolaze iz Severne Koreje kao i rešenje problema neravnoteže u americko-kineskoj trgovinske razmeni, saopštio je on u video poruci stanovnicima Kine.

Branstad, koji je bivši guverner američke savezne države Ajova, Peking je opisao kao „starog prijatelja“ Kine, preneo je Rojters.

Njega je 24. maja američki predsednik Donald Tramp imenovao na položaj ambasadora, ali datum njegovog dolaska u Kinu nije poznat.

„Rešavanje problema neravnoteže u trgovinskoj razmeni, zaustavljanje pretnje Severne Koreje i proširenje međuljudskih veza biće moji glavni prioriteti. Suočavamo se sa mnogim izazovima. Snažna veza između SAD i Kine može da doprinese rešenjima“, rekao je Branstad u video poruci koja je objavljena na popularnoj kineskoj video platformi.

Kako se navodi, Tramp ulaže velike nade u Kinu i njenog predsednika Si Đinpinga koji ima veći uticaj na Severnu Koreju, iako je prošle nedelje rekao da su napori Kine da uguši nuklearni program Pjongjanga propali.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine sve vreme tvrdi da Peking čini sve što je u njegovoj moći kada je reč o Severnoj Koreji, primenjujući sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istovremeno se zalažući za dijalog kako bi se umanjile tenzije.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da je prilikom sastanska sa šefom kineske diplomatije Jangom Jiečijem u Vašingtonu izvršio pritisak na Kinu da pojača ekonomski i politički pritisak na Severnu Koreju, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar