najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ambasador Sirije: Zapad laže o ruskim vojnicima u Siriji

Priča o prisustvu ruskih vojnika u Siriji predstavlja laž zapadnih zemalja, izjavio je danas za ruski TV kanal “Rusija 24” sirijski ambašador u Rusiji Rijad Hadad.

“Priče o prisustvu vaših vojnika na teritoriji Sirije su laž koju šire zapadne zemlje, SAD. Smatramo da se protiv naše zemlje sada kuje nova zavera pod izgovorom navodnog dolaska ruskih vojnika na našu teritoriju”, rekao je sirijski diplomata, a prenosi TAS S.

Prema Hadadovim rečima, radi se o isporukama naoružanja i tehnike u skladu sa ranije sklopljenim sporazumima između dve zemlje.

“Što se tiče pozicije Rusije, ona se temelji na međunarodnom pravu, našem suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti. Već 30-40 godina sarađujemo sa Rusijom u različitim sferama, uključujući vojnu. Da, dobijamo oružje i borbenu tehniku”, rekao je on.

Sirijski ambašador u Moskvi je, takođe, rekao da vazdušni napadi koalicije predvođene SAD po pozicijama “Islamske države” (IS) imaju kontraefekat i da IS samo jača svoje pozicije i da te akcije nemaju efikasan rezultat.

“Oni (Zapad) ne bore se protiv, već uz pomoć IS”, kazao je Hadad.

Ruske agencije su iz Dušanbea, gde se održava sednica Saveta za kolektivnu bezbednost Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti, preneli i izjavu pres sekretara ruskog predsednika Dmitrija Peskova da su vesti o tajnim pregovorima Moskve i Zapada o uslovima za smenu sirijskog predsednika Bašara el-Asada insinuacija i spekulacija.

“Želim još jednom da podsetim da je i na nivou ministra inostranih poslova i na nivou predsednika, Rusija više puta naglasila da se ne bavi smenom režima”, kazao je Peskov.

Prema rečima pres sekretara Vladimira Putina, Kremlj je uveren da se separatnim pregovorima ne može rešiti sudbina Sirije, već nju treba da odredi narod te zemlje.

TAS S prenosi i izjavu portparola Bele kuće Džošue Ernesta da ne isključuje buduće razgovore o Siriji između predsednika SAD Baraka Obame i Putina, dodajući da oni imaju takve odnose koji im “omogućuju da budu prilično otvoreni jedan s drugim”.

Ernest je, pritom, rekao da “Rusija nastavlja sa aktivnostima” u Siriji “povodom kojih SAD izražavaju određenu zabrinutost”.

Peskov je toj ruskoj agenciji rekao da su poslednji put Obama i Putin razgovarali o Siriji 15. juna i da predsednici razumeju jedan drugog, ali to ne znači i da su saglasni oko tog pitanja.

“Razumeti i složiti se – to su različiti pojmovi”, rekao je Putinov pres sekretar, dodajući da se “dijalog nastavlja”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike