U trendu

Ambasador: Skandalozno saopštenje Ambasade Italije u ZGB

ZAGREB – Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ocenio je skandaloznom objavu italijanske ambasade kojom je povodom obeležavanja dana jasenvačkih žrtava izražena solidarnost sa hrvatskim narodom.

„Skandalozno je saopštenje Ambasade Italije u Hrvatskoj u kojem se u vezi genocida u Jasenovcu obraća isključivo hrvatskom narodu i na taj način sugeriše da je prvenstveno hrvatski narod stradao u tom koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vranješ u izjavi za RTRS.

To je, kazao je, uvredljivo i predstavlja istorijski revizionizam.

„Na taj način umanjuje se i veličina zločina koja se tamo desila“, rekao je Vranješ.

Ambasador Italije u Zagrebu Pjerfranćeska Sake, nakon posete Jasenovcu na Tviteur je juče objavio, između ostalog, fotografiju na kojoj se vidi kako polaže cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama, gde stoji „Solidarnost sa hrvatskim narodom“.

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić zatražio je ranije danas od italijanskog diplomate u Zagrebu da se javno izvini i ukloni neprimerenu objavu.

Ristić je tim povodom ambasadoru uputio protestno pismo i istakako da očekuje rekaciju Ambasade koja bi, kako navodi, podrazumevala i uklanjanje te objave, kao i javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kao i njihovim potomcima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)