U trendu

Ambasador u UN: Izrael želi da smanji napetost u Jerusalimu

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da Izrael želi da smanji napetost u Jerusalimu nakon nasilja u poslednjih nekoliko dana, ali želi takodje da garantuje bezbednost na svetilištu na kome se nalazi džamija Al Aksa, gde su nekada bili i drevni jevrejski hramovi.

„Svako će uvek imati mogućnost da dodje i moli se na Brdu hrama, ali ćemo mi učiniti sve što je potrebno da osiguramo bezbednost“, rekao je ambasador Dani Danan novinarima pre hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

Sastanak su tražili Francuska, Egipat i Švedska nakon napetosti zbog novih izraelskih bezbednosnih mera na svetilištu koje je preraslo u nasilje i u kome je poginulo pet Palestinaca tokom vikenda.

Te mere su uvedene jer su 14.jula u blizini tog mesta svetog i za Jevreje i za muslimane tri izraelska Arapina ubila dva izraelska policajca.

Izraelske vlasti postavile su metalne detektore na ulasku na svetilište koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) i na njemu se nalazi i džamija Kupola na steni uz Al Aksu, treću po značaju u islamu.

Palestinci optužuju Izrael da tim novim merama pokušava da naruši status kvo i proširi svoju kontrolu nad svetilištem kojim upravljaju muslimani, dok je izraelska strana zadužena za bezbednost.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Izrael ukloni metalne detektore, ambasador Danon je odgovrio: „Želimo da smirimo situaciju, otvorimo pristup svetom mestu“, ali je dodao da Izrael takodje želi da osigura bezbednost.

On je ujedno najavio da će uskoro biti rešena kriza u odnosima s susedni Jordanom, zaštitnikom muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu. Čuvar izraelske ambasade sinoć u jordanskoj prestonici Amanu ubio je dva Jordanca nakon što ga je jedan od njih ubo šrafcigerom.

„Razgovaramo s našim kolegama u Amanu i mislim da će to brzo biti rešeno“, rekao je ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar