U trendu

Ambasadorka SAD u UN osudila ruske akcije u Ukrajini

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli osudila je danas, kako je rekla, „agresivne akcije“ Rusije u Ukrajini.

„Želimo da poboljšamo naše odnose sa Rusijom. Ipak, teška situacija u istočnoj Rusiji je ona koja zahteva jasnu i snažnu osudu ruskih akcija“, rekla je Hejli u svom prvom javnom obraćanju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je AFP.

Putin je ranije danas izjavio da se situacija u Donbasu pogoršava zato što je Kijevu potreban novac, pa time pokušava da se prikaže kao žrtva u očima Evropske unije, preneo je TAS S.

„Razlog broj jedan je taj što ukrajinskom rukovodstvu sada treba novac, a najbolji način da dođe do njega je da ga izvuče iz EU ili iz evropskih zemalja pojedinačno, SAD ili međunarodnih finansijskih institucija, predstavljajući sebe kao žrtvu agresije“, rekao je Putin.

Ruska agencija prenosi da je Putin nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti rekao i da ukrajinske vlasti pokušavaju da se izbore s opozicijom skretanjem pažnje na pogoršanje u Donbasu.

Rojters je preneo da je ruski predsednik optužio Kijev za provociranje ovonedeljnog razbuktavanja borbi u istočnoj Ukrajini i dodao da je to „nameštaljka“ osmišljena kako bi se pridobila podrška administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Vlasti u Kijevu su ranije danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika poginula u industrijskoj zoni na istoku Ukrajine, gde su i ukrajinske i proruske snage prijavile granatiranje na svojim pozicijama preko noći, a da je još 10 vojnika ranjeno, saopštila je vlada u Kijevu.

U uporištu proruskih snaga, Donjecku, samoprogašene vlasti su saopštile da su dva civila sinoć povređena kada su projektili pogodili njihove domove na severu grada.

Obe strane obavezale su se 2015. na prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja uključujući rakete tipa „grad“.

Najmanje 10 ljudi je poginulo u istočnoj Ukrajini od ponedeljka i na desetine ranjeno, uključujući civile na obe strane linije fronta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.