Ameri priznali: Ako izbije rat, izgubili bismo od Rusije zbog OVOGA

Oružane snage SAD zaostaju za procesom modernizacije snaga svojih glavnih protivnika, ne može adekvatno da se odupre izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i mogle bi da izgube potencijalni rat sa Kinom ili Rusijom, pokazuje istraživanje američkog centra Rand.

Prema tekstu izveštaja, Rusija i Kina trenutno predstavljaju dva glavna izazova za važne nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država. Prema mišljenju autora, mogućnosti ove dve zemlje, koje se nazivaju „jakim rivalima“, značajno su porasle i pod određenim okolnostima SAD bi mogle da izgube rat od njih.

U istraživanju se napominje da Pentagon nastavlja da koristi strategiju „dva regionalna rata“ u planiranju, iako bi u sadašnjoj situaciji SAD trebalo da se pripreme „za jedan veliki rat“.

– Ovaj jaz se delom objašnjava činjenicom što su danas američke snage prevelike da bi učestvovale u jednom velikom ratu i nisu sposobne da održe korak sa modernizacijom svojih rivala — velikih sila. Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno sredstava da se nose sa glavnim izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i nisu dovoljno spremne da dobiju maksimalnu operativnu korist od mnogih svojih postojećih jedinica – pokazuje istraživanje.

Prema procenama ovog izveštaja oružanih snaga, SAD bi mogle pod određenim probabilističkim pretpostavkama da izgube budući rat, uprkos činjenici da je odnos snaga Sjedinjenih Američkih Država i Kine 2,7 prema 1, a SAD i Rusije — 6 prema 1“, navodi se u izveštaju, a prenosi Sputnjik.

1 komentar
  1. Blajbi

    Verovatno bi nakon mnogo godina ratovanja izgubili rat, ali ne zbog toga….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike