U trendu

Američka policija ubila majku četvoro dece „jer je crnkinja“

Policija u Sijetlu ubila je Čarlinu Lajls (30), majku četvoro dece, nakon što ih je ona pozvala u svoj dom kad je prijavila provalu.

„Sijetl tajms“ je objavio da su policajci upucali mladu crnkinju jer su „videli da drži nož u rukama“. Lajlsova je sa svojih četvoro dece živela u naselju za tranziciju beskućnika, a policiju je pozvala ujutro 18. juna kako bi prijavila krađu „Iks boksa“.

https://twitter.com/stevenjhsieh/status/876582844163801088

Detektiv Mark Džejmison izjavio je da je Lajlsova bila poznata policiji, odnosno da je njena kuća „predstavljala rizik“ za policiju, pa su umesto jednog poslata dva policajca.

Policija je objavila izjavu u kojoj tvrdi da je Lajlsova bila „naoružana nožem i suprotstavila se dvojici policajaca“. Njen ogorčeni rođak na Tviteru je objavio: „Znali ste da ima psihičkih problema. Zašto je niste gađali elektrošokerom?“

Policajci su navodno pokušali da je ožive, ali bolničari su rekli da je odmah umrla. Policajaci su suspendovani.

Porodica žrtve je izjavila da je Lajlsova ubijena zbog toga što je crnkinja, a u trenutku ubistva bila je trudna. Istraga Ministarstva pravosuđa 2012. pokazala je da policija u Sijetlu redovno koristi preteranu silu na dužnosti.

Američki sud nedavno je oslobodio svih optužbi policajca iz Mineapolisa koji je bez ikakvog razloga ubio Filanda Kastilea, čija devojka je uživo emitovala ubistvo i smrt nesrećnog crnca na Fejsbuku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.