U trendu

Američka sajber komanda dobila informacije o pretnjama CG

PODGORICA – Predstavnici američke sajber komande (CYBERCOM), tokom boravka u Crnoj Gori, dobili su informacije o protivničkim sajber pretnjama koje se mogu pojaviti uoči crnogorskih parlamentarnih izbora, saopštio je Pentagon.

Timovi za borbu protiv hibridnih pretnji, boravili su u Crnoj Gori u novemberu prošle godine u okviru misije „Hunt Forward“, u okviru koje je Cybercom rasporedio svoje timove u Crnu Goru, u jesen 2019. godine, prenosi podgorička Pobjeda.

„To je bio deo napora za borbu protiv upornog uključivanja protivnika u sajber prostor i zaštitu kritične infrastrukture, zajedno sa cenjenim partnerima i saveznicima“, saopštio je Pentagon i dodao da im je to omogućilo uvid u informacije o pretnjama uoči izbora.

Na pitanje što su zaključci timova koji su boravili u Crnoj Gori, iz Pentagona ističu da je reč o „osetljivim podacima i da su podeljeni sa crnogorskom vladom na odgovarajučhi način“.

Dejvid Luber, izvršni direktor američke Sajber komande koja istražuje hibridne pretnje, kazao je ranije da, radeći sa partnerskim zemljama, Sajber komanda dobija važne informacije, koje im pomažu da zaštite njihov sajber prostor.

„Ako bi Sajber komanda ponovo otkrila slične aktivnosti u Crnoj Gori, te informacije bi uticale na odluke o tome kako zaštititi SAD“, rekao je „Sajberskopa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar