U trendu

Američke firme otvorile u julu 219.000 novih radnih mesta

VAŠINGTON – Američke kompanije otvorile su 219.000 novih radnih mesta u julu, pokazuju rezultati jednog privatnog istraživanja, što je robustan pokazatelj koji ukazuje na to da poslodavci i dalje mogu da nađu kadrove koji su im potrebni uprkos niskoj stopi nezaposlenosti.
Privatna kompanija koja obrađuje podatke o platnim listama, ADP, saopštila je danas da su u zapošljavanju prednjačile firme iz zdravstvenog sektora, zatim hoteli i restorani, i proizvodna preduzeća, prenosi agencija AP.

Broj novootvorenih radnih mesta u julu veći je od junskih 181.000 novih radnih pozicija, i dovoljan je da obori ionako nisku stopu nezaposlenosti od 4,0 procenta, konstatuje američka novinska agencija.

Prošlomesečno povećanje zapošljavanja ne iznenađuje, budući da američka ekonomska ekspanzija ulazi u desetu godinu, što je drugi najduži period rasta u istoriji SAD-a. Niže poreske stope i veća državna potrošnja podstakli su ubrzanje rasta.
Mark Zandi, glavni ekonomista u kompaniji Mudis Analitiks, koja prikuplja podatke ADP-a, izjavio je da postoje znaci da su tarife koje su uvele SAD i druge zemlje dovele do smanjenja broja radnih mesta u velikim multinacionalnim kompanijama, navodi AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike